Lajiesittely

Satujumppa

Satujumpassa tärkeintä on yhdessä liikkuminen leikinomaisesti: leikimme liikuntaleikkejä ja seikkailemme temppuradalla. Ryhmä tutustuu myös voimistelun alkeisiin ja erilaisiin voimisteluvälineisiin.

Satujumpan tunneilla harjoitellaan perusvoimistelua leikin ja hauskojen harjoitteiden avulla sekä opitaan liikkeiden koordinaatiota ja liikkumista musiikin kanssa. Tunnilla hyödynnetään Voimisteluliiton Voimistelukoulumateriaaleja ja ohjaajina toimivat Voimisteluliiton kouluttamat ohjaajat.

Jumppakoulu

Svoli Jumppakoulu on lapsilähtöisen liikunnan toimintamalli, jossa jokaisella lapsella on tasavertainen mahdollisuus osallistua, harrastaa ja kilpailla. Jumppakoulussa lapsi tutustuu kaikkien voimistelulajien pohjaan, eli perusvoimistelutaitoihin, erilaisten välineiden, musiikin lomassa. Tunneilla lapsi oppii myös sosiaalisia taitoja treenatessaan joukkuekavereiden sekä ohjaajien kanssa. Motoriikkaa ja kasvatusta tukevaa liikuntaa.

Jumppakoulusta joukkueet etenevät joukkuevoimistelun kilpasarjaan 8-10 vuotiaina, 10-12 vuotiaina tai 12 vuotiaina Stara -sarjan päätyttyä .

Joukkuevoimistelu

Joukkuevoimistelu on taitolaji, jossa musiikki ja taidokkaat voimisteluliikkeet, kuten notkeat tasapainot, ketterät akrobatialiikkeet, korkeat hypyt ja sulavat vartalonliikkeet yhdistyvät esteettiseksi kokonaisuudeksi. Voimistelijoilta laji vaatii monipuolisia fyysisiä ominaisuuksia, kuten liikkuvuutta, nopeutta, voimaa ja kestävyyttä. Lisäksi tärkeitä taitoja ovat rytmitaju ja koordinaatiokyky.

Lajissa kilpaillaan voimisteluohjelmalla, jonka harjoittelu on keskeisessä osassa harjoittelua. Parhaimmillaan joukkuevoimisteluohjelma tuottaa katsojalle elämyksen.

Harrastus opettaa urheilulliseen elämäntapaan ja antaa hyvät valmiudet myös urheilu-uran jälkeiseen elämään. Hyvien liikuntatottumuksien lisäksi laji antaa parhaimmillaan ikimuistoisi hetkiä ja elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Tanssillinen voimistelu

Se voi alkaa tarinasta, musiikista tai liikkeestä. Valmiiksi se syntyy ilon, taidon ja tunteen kautta. Tanssillinen voimistelu on kiehtovia koreografioita, musiikin ja liikkeen synnyttämiä kertomuksia, jotka heräävät eloon treenisaleilla, näytöksissä tai kilpailuissa. Joukon voimaa, josta syntyy kokonaisuus. Esiintymistä, iloa ja elämyksiä – niin harrastajille kuin katsojillekin.

Tämän lajin sielu ja sydän ovat keskustalähtöisyydessä ja liikkeen virtaavuudessa, joihin yhdistyvät liikunnan lisäksi rytmisyys, luovuus, esteettisyys ja ilmaisullisuus. Perusvoimistelutaidot muodostavat lajin pohjan, jonka lisäksi harjoitellaan oikeanlaista keskustaliikuntatekniikkaa ja liikkeiden ja hengityksen sitoutumista toisiinsa. Vartalotekniikan rinnalla harjoitetaan jalkatekniikkaa ja hyppyjä sekä erilaisia fyysisiä ominaisuuksia, kuten liikkuvuutta ja voimaa.